Étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, körtés, barackos, mazsolás, mogyorós, mentolos, alkoholos, buborékos – kedvünkre válogathatunk a finomságokból. Azonban ha eddig azt gondoltuk, hogy a csokoládé csupán nassolnivaló, itt az ideje, hogy többet is tudjunk róla.
Kolumbusz Kristóf idejében a csokoládé alapanyaga, a kakaóbab még fizetőeszközként szolgált. Egy rabszolga ára 100 kakaóbab volt. Később ital formájában vált elterjedté, majd a 19. század közepétől kezdték el a szilárd csokoládé gyártását. A Cadbury cégnek, a Nestlé fivéreknek, és Rodolphe Lindt-nek köszönhetjük, hogy bárhol, bármikor hozzájuthatunk egy szeletnyi mennyországhoz.
Azt valószínűleg mindenki tudja a csokoládéról, hogy milyen hátrányai vannak, ha túl sokat eszünk belőle. Mivel cukrot tartalmaz, így hozzájárul a fogszuvasodáshoz. Ezt könnyen megelőzhetjük, a csokievés utáni alapos fogmosással. De nem csak a fogainkra kell vigyáznunk! Könnyen szert tehetünk formás kis zsírpárnákra is, ha nem vigyázunk. Egy tábla csoki elnassolásával ugyanis 500-550 kcal-val járulunk hozzá az elhízáshoz. Ezért érdemes csak módjával fogyasztani belőle, hiszen jóból is megárt a sok.
Arról viszont szó sincs, hogy bűnös élvezetként kellene elkönyvelnünk a csokoládét. Nem csak a káros hatásairól, hanem a betegséggyógyításról is ismeretes. Néhány évszázaddal ezelőtt, még patikában árulták, más-más fűszerezéssel a különböző panaszokra. A magas - 60-70%-os - kakaótartalmú csokoládéval hatékonyan csökkenthető az érelmeszesedés kifejlődése, az infarktus és a szélütés veszélye, de védi a bőrünket és kitűnő köhögéscsillapító is.
Csökkentsük a vérnyomást csokoládé majszolásával!
A szívinfarktus és a szélütés kockázatát 21%-kal csökkenti az, ha napi 100 gramm csokoládét fogyasztunk. A csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása fele akkora, mint azoké, akik nem-, vagy csak ritkán csokoládéznak. A flavonokban gazdag, sötét csokoládé hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot termelnek, ezért mérséklődik a vérnyomás.
Köhögéscsillapító finomság
Londoni tudósok kísérletet végeztek önkéntesekkel. Azt vizsgálták, hogy a különböző köhögéscsillapító szerek, hogyan látják el feladatukat. A köhögési ingert a paprika hatóanyagának beszippantásával váltották ki a kísérleti alanyokból. A theobromin 33%-kal hatásosabbnak bizonyult a többi köhögéscsillapítónál, ami a csokoládéban nagy mennyiségben megtalálható. Ez azt jelenti, hogy kb. 3 deka étcsokival biztonságosan és hatékonyan kezelhetjük a gyermekek köhögését, a felnőtteknél pedig az adag megduplázásával, azaz 6 deka csokival.
Csokoládét a fáradtság ellen!
Koffeintartalmának köszönhetően az étcsokoládéval helyettesíthetjük a reggeli reggeli kávénkat is. Egy fél tábla csokival 25-30 mg koffeint juttathatunk szervezetünkbe. Serkenti az idegrendszert, javítja a memóriát, és a krónikus fáradtság tüneteinek kezelésében is rendkívül nagy segítséget biztosít.
Kényeztető bőrápolás
Az étcsokoládé flavonoidokban dús, ami kitűnő hatással van a bőrünkre. Egy német kutatócsoport kiderítette, hogy a napozás okozta kellemetlen bőrpírt könnyedén megelőzetjük, ha rendszeresen fogyasztjuk a magas flavanol tartalmú édességet. Ezen kívül javítja a bőr véráramlását és vízellátását, így az szebb, puhább, bársonyosabb, ugyanakkor rugalmasabb lesz. Mivel kiváló hidratáló, a kozmetikai szalonok is előszeretettel alkalmazzák, például csokis pakolás vagy csokis masszázs formájában. Meglepő, de karcsúsító szerként is használhatjuk. Nemcsak fogyaszt a csokikúrá, de még a narancsbőrrel is felveszi a harcot. Ami viszont sokkal fontosabb, nem csak a külsőnket, hanem a lelkünket is szebbé, üdébbé varázsolhatjuk vele.
Lélekmentő csoki
Szervezetünk számára fontos vitaminokat tartalmaz: A-, B-, C- és E-vitamint, valamint vasat, kalciumot és káliumot is. Az egyik legismertebb tulajdonsága a csokinak, hogy boldogsághormont termel, így javítja a közérzetünket és a hangulatunkat. Erre különösen nagy szükségünk lehet a téli hónapokban. Amikor eltűnik a napfény, a hőmérséklet zuhanásával a kedvünk is a padlón landolhat. A szervezetünk alacsony endorfin-szintje miatt, télen megnőhet a csokoládé utáni vágyunk. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen a csoki kitűnő orvosság a téli depresszió ellen. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha teherautó számra fogyasztjuk a csokit, akkor ki fogunk csattanni az örömtől, de sokat javíthat a kedélyállapotunkon, ha elmajszolunk pár kockát napközben. Nem csak a borús hónapok hozta rosszkedvünket űzhetjük el egy kis finomsággal, de a munkahelyi stresszt is megelőzhetjük, oldhatjuk vele. Kis mértékben a várandós nőknek is hasznos. Azok a babák, akiknek az anyukája a terhesség alatt egy kis csokival édesítette meg hétköznapjait, sokkal aktívabbak, vidámabbak és életképesebbek lettek.
Összegezve tehát, rendkívül sok előnye van a csokifogyasztásnak, de ahhoz, hogy ezeket élvezhessük, meg kell találnunk az arany középutat!
Készítette: Eszenyi Anna Dorina